We krijgen de laatste tijd veel vragen over bandenspanningssensoren. Hier een poging om kort uit te leggen welke systemen er binnen de BMW Group worden gebruikt en hoe je eenvoudig kunt controleren welk type bandenspanningscontrolesyteem jouw BMW of MINI heeft.
RPA = Reifen Pressure Anzeige = bandenspanningscontrole werd standaard geleverd op BMW & MINI modellen vanaf grofweg 2003. Kort gezegd is RPA een waarschuwingssysteem dat aangeeft wanneer er in 1 of meerdere banden van de BMW of MINI een drukverschil ontstaat.
Sinds 04.2014 worden alle nieuwe BMW en MINI’s uitgerust met bandenspanningssensoren in de wielen: RDC(i). RDC(i) geeft de actuele bandenspanning per band weer.

Er zijn 2 momenteel dus 2 systemen in omloop:

Systeem 1 RPA

RPA meet het verschil in bandenspanning aan de hand van de draaisnelheid van de wielen. Hiervoor gebruikt de auto de ABS sensoren. Draait 1 van de wielen sneller dan de anderen dan krijg je een waarschuwing op je dashboard. Dit systeem werkt zonder sensoren in de wielen en meet dus alleen het verschil in draaisnelheid van de wielen. RPA dat werkt met behulp van de ABS sensoren is het ‘standaard’ bandenspanningscontrolesysteem dat op 99% van de BMW’s en MINI’s van bouwjaar 2003 tot bouwjaar 04.2014 zit.

Systeem 2 RDC(i)

RDC(i) meet de bandenspanning per wiel met behulp van sensoren in de wielen. Ieder wiel heeft zijn eigen sensor die regelmatig een signaal afgeeft aan de RDC(i) ontvanger in de auto. Komt de bandenspanning in een wiel onder of boven een vooraf ingestelde waarde, dan gaat er een waarschuwingssignaal af in de auto. Dit systeem zit op alle nieuwe BMW’s en MINI’s die geproduceerd zijn na 01.04.2014 (geen grap!). Het systeem was optioneel op auto’s die voor die tijd geproduceerd werden, maar deze optie werd in Europa bijna nooit gekozen.

Vuistregels

Er zijn 2 vuistregels om te bepalen welk bandenspanningscontrolesysteem jouw BMW of MINI heeft:

  1. Auto geproduceerd na 01.04.2014? RDC(i) mét wielsensoren
  2. Aluminium ventielen? RDC(i) mét wielsensoren

Regel 2 is het makkelijkst zelf te controleren en is in 99% van de gevallen accuraat. Heeft je auto ‘gewone’ rubber ventielen dan kun je ervan uitgaan dat je een auto hebt met RPA. Je hoeft dan dus geen extra sensoren in de wielen te laten plaatsen. Voor auto’s met aluminium ventielen geldt: RDC(i) sensoren laten plaatsen, of rondrijden met het bandenspanningscontrole waarschuwingslampje dat continue brand op je dashboard.

 

Deel dit bericht als je het nuttig vind! Op- en of aanmerkingen zijn natuurlijk altijd welkom!


Enkele, losse velgen

Enkele, losse velgen

Noordwoud Service

Stoeprandschade? Kromme of gescheurde velg? Bij de Gebroeders van Noordwoud helpen we je snel weer op weg! De Gebroeders van Noordwoud versturen dagelijks enkele velgen door heel Europa.
Bandenservice

Bandenservice

Noordwoud Service

De banden en velgen zijn de enige contactpunten die een BMW of MINI heeft met het wegdek. Het soort dat op de auto is gemonteerd bepaalt in hoge mate het rijcomfort, het weggedrag en de veiligheid van de BMW of MINI.
Velgreparatie

Velgreparatie

Noordwoud Service

Een stoeprandje is zo geraakt! De Gebroeders van Noordwoud repareren originele BMW en MINI velgen. Of het nu gaat om een klein krasje, een lelijke stoeprandschade of een kromme velg, de Gebroeders van Noordwoud weten raad!